Emrah TOY

Tarih : 27-01-2008
Kategori : Gazetede Yayınlananlar, Taşınabilir Cihazlar, Teknoloji Danışmanı

0

Yorum

Dizüstü Bilgisayarlar ve Doğru Seçimi Yapmak.

* Kuşadası Yerel Demokrat gazetesinde yayınlanan yazının detaylı versiyonudur.

LaptopMerhaba;

İlk yazımda etrafımdaki insanlarca çok sorulan bir soruya cevap vermeyi uygun gördüm. Sordukları soru ilk bakışta kolay gibi görünsede aslında karmaşık bir istatistik bilgisinin yorumlanarak cevaba dönüşmesini gerektiriyor. Soruyu merak ettiğinizi biliyorum, yazı başlığındanda anlaşılacağı gibi sıkça karşılaştığım bu soru yada sorular “ Bir dizüstü bilgisayar almak istiyorum hangisini alayım ”, “ X marka bir laptop çıkarmış sence alınırmı ? o olmazsa ne önerirsin ? “, “ Şu dizüstü çok güzel görünüyor, benim işimi görürmü ?” gibi cevabı basit gibi görünen bir kümeden oluşuyor. Çoğu zaman uzun uzun markaların nereden gelip nereye gittiğini, karakteristik hareketlerini, pazar parındaki gelişmeleri, ürün desteğini, garanti koşullarını, servis ağını, malzeme kalitelerini, üretim yerlerini, kim için ürettiklerini, hangi satış politikalarını uyguladıklarını, hangi zamanda alınmaları gerektiğini, teknolojiye karşı duruşlarını, liderlik pozisyonlarını ve daha birçok şeyi anlatır ve cevabı soru soranın kafasında oluşturmaya çalışırdım, ne o sıkıldınızmı ? Ben demiştim ciddi bir istatistik verisini yorumlamaktır bunun cevabı diye.

Peki ne alacağımıza karar vermek gerçekten bu kadar zormu ? Aslında değil, ancak bizimde doğru soruyu sormamız ve teknoloji düşkünlüğü ile ihtiyaçlarımızı birbirinden ayırmamız gereklidir. Yined e bunu yapabilmek bile temel bilgi ihtiyacını ortaya çıkarır. Bu temel bilgiler ihtiyaç duyulan niteliklerin hangi donelerle karşılanacağını bilmeye dayanır. En basit örneği şudur, sanıyorum pek çok bilgisayarcıdan duymuşsunuzdur “ Ne için alıyorsunuz bu bilgisayarı yada kime çocuk mu ? genç mi ? kendinize mi ? “. Bu sorunun amacı temel ihtiyaçları ve nelerle karşılanacağını basitçe belirlemektir. Size iyi niyetli bir satıcı tarafından sorulan sorunun altında şunlar yatar.

1. Çocuk için bilgisayar.

a. Uzun süreli kullanılmalı ama çokda değil teknoloji çocuklar kadar hızlı ilerliyor.

b. Malzeme açısından dayanıklı olmalı ( Çocuklarımız yüzlerce lira harcadığımız monitörlere izlediği kahramanı yada oynadığı oyunu gösterirken parmaklamayı ve hatta heyecanlanırsa ona sarılıp devirmeyi çok severler. )

c. Güvenli olmalı yumuşak malzemeden üretilmeli yaylı menteşesi olmamalı ( O minik parmakları kapak altında sıkışmış görmek istemeyiz dimi ? )

d. Donanımı çok güçlü ve son teknoloji olmasada bir sonraki teknolojiye geçildiğinde ona uyumlu olarak en az masrafla yükseltilebilmeli. Yada bir yenisi alınabilir ihtimaliyle çokda önemsenmemeli, iş görmeli.

e. Bu grupdaki ürünler ya çok pahalıdır yada çok ucuz. ( Pahalıya yatırım yapmak doğru sayılmaz çünkü çocuklarımızın ilgi alanları ve becerileri değişince yapılan yatırım bir kenarda bekleyen oyuncaklara koleksiyon muamelesi yapmaya benzeyecektir. )

2. Genç için bilgisayar.

a. Sabırsızdırlar, dizüstü bilgisayarın hızlı tepki verebilen ve birden fazla işi aynı anda yapabilen bir teknolojiye sahip olması gerekir. ( Çocuklar ve yetişkinler film izlerken bir yandan mp3 çalarına dosya göndermez hatta aynı anda filmin kopyasını çıkarıp bir yandanda msn kullanmazlar. )

b. Oyun oynayan kesimin genelini oluştururlar. Bu yüzden mevcut teknolojinin en üst seviyesindeki ürün gamları bu kesime hitap etsin diye üretilir.

c. Hangi alana yönelecekleri belli değildir, her an herşeye ilgi duyabilirler bu yüzden bilgisayarları herşeye olanaklı olmalıdır. Örnek vermek gerekirse, Grafiker olabilirler bu yüzden monitörleri büyük olmalıdır ve renkleri iyi göstermelidir, Programcı olabilirler bu yüzden çok daha fazla hafızaya ve sanallaştırılabilir işlemcilere ihtiyaç duyabilirler, sistem mühendisi olmak isteyebilirler bu yüzden ileri seviye server dediğimiz işletim sistemlerini ve hatta birden fazla işletim sistemini kaldırabilir, rahatlıkla çalıştırabilir olmalıdır, Oyuncu olabilirler ( Çinde oyunculuk bir meslektir ilerleyen yazılarımda bundanda bahsedeceğim ) bu yüzden donanım ve donanım şekli ve şemalinin onların gücünü yansıtması gereklidir, Donanım mühendisi olabilmek adına yada sırf meyak ve heyecan için bilgisayarlarını zorlayacaklardır bu yüzden dayanıklı parçalar temin edilmelidir ( dünyanın en hızlı işlemcisi overclock dediğimiz zorlamaya dayalı bir işlemle elde edilir, bu işlemde bilgisayara ihtiyacından çok daha fazla elektrik akımı verilerek ( Basitçe böyledir ) çok yüksek hızda çalıştırılır ancak bu sırada ısınmasın diye terminatör 2 filminde kötü kahramandan kurtulmalarını sağlayan dondurucu özelliği olan sıvı nitrojen kullanırlar. Bu maddeyi kullanan kişilerin yaş ortalaması 19dur, evet yanlış okumadınız mini bir kimya laboratuvarı ve 19 yaşında gençler, sakin olun tehlikeyi bilecek kadar uyanık ancak heyecanı ve başarıyı azimle isteyecek kadarda ateşlidirler ).

d. Heryere taşımak isterler, her cihazla ( Mp3 çalar, telefon vs.. ) bağlantıda olmak isterler.

e. İnternet bir gereksinim değil artık bir haktır, olmazsa batsın bu dünyadır.

f. Ya çooooook pahalıdır yada çooook pahalı.

3. Ebeveyn bilgisayarı

a. Çoğu zaman 2nci el yada bir önceki teknolojinin ucuzlamasından faydalanılarak alınırlar.

b. İletişim amaçlı ve yazı yazmak, resim bakmak gibi sebeplerle alındıklarından en önemli parçaları aslında bilgisayara sonradan eklenen kamera, mikrofon gibi harici parçalardır.

c. Ofis bilgisayarı diyeceğimiz sınıfdadır ve sadece iş görme amaçlı kullanılır. Üzerinde DVD bile olsa genellikle televizyon altındaki DVD oynatıcı tercih edileceğinden ayda yılda 1 kullanılır.

d. Zamanla merak artarsa eski teknolojinin kolay harcanabilmesi avantajıyla üzerinde bir sürü değişiklik yapılır bilgisayarın ciğeri öğrenilir.

e. Ucuzdur.

f. Çok taşınması gerekmez, internet haftadan haftaya iletişim kurulacağı zaman gereklidir. Ancak bu değişebilir blog sayfalarındaki kadın nüfus artışı, kendin yap forumlarındaki erkek nüfus artışı buna bir işarettir.

İşyerleri için farklı kaideler geçerli olmakla birlikte aslında temelinde yukarıdakine benzer maddeler yatar. Yukarıdaki maddeler ve sebepleri size ilk bakışda tüm sorularınızın cevabını veriyor gibi görünsede acele etmeyin, söz konusu olan buz dağının üst kısmıdır.

Günümüzde artık doğru eşyayı almak eğer yeterli bilginiz yoksa satıcıların yada tanıdıklarınızın insafına kalmıştır (Bu konuda ilerleyen dönemde yazılarımız olacak ). Örneğin bilgisayardan anladığını varsaydığınız bir hasmınız size yukarıdaki maddelere dayanarak birini seçti ve önerdi, bu kişi bir satıcı da olabilirdi pekala. Sizde onun sözüne güvenerek bilgisayarı aldınız, peki ama ne aldınız acaba ? Size iyi denen cihaz neye göre yada kimin kıstaslarına göre iyi idi ? Yukarıdaki 3 gruba ait bilgisayarların her birinde en az 50 den fazla çeşit vardır, sizin için hangisini seçti ? Bilmiyoruz. Peki ne yapabiliriz ? Tabiki daha isabetli sorular sorabiliriz yada daha net cevaplar verebiliriz ama bilmiyoruz ki biz bu meretlerin hangi parçası ne iş yapar ne kadar iş yapar ??

İşte bu yüzden size aşağıdaki rehberi hazırladım. Bu rehber 3 aylık bir süre içerisinde doğru Dizüstü bilgisayarı doğru fiyatlardan ihtiyacınızı karşılayacak kadar verimlilikde elde etmenizi sağlar. Ancak kurallar daima geçerlidir, eğer piyasayı biraz yakından takip ederseniz ve yeni teknolojileri izlerseniz her zaman uygulayabilirsiniz.

Rehberimiz bilgisayar dergilerinde göreceğiniz, aldığınız bilgisayarın özelliklerini karşılaştırmakdan ibaret olan rehberlerden değil. Öncelikle ihtiyaçların yazıldığı ve ihtiyaç merkezli harekete göre belirlenmiş özellikleri belirleyecek hemen ardındanda bu özellikleri bünyesinde taşıyan belirli markaları ve harcamanız gereken fiyat aralığını size sunacaktır.

Size rehberlik edecek olan tabloya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz


Bu blogu sevdinse yazacağım diğer yazıları kaçırmamak için RSS aboneliği yapabilir yada Twitter üzerinden takip edebilirsin. Yazılarımı facebook’da paylaşabilir ve arkadaşlarına önerebilirsin.

Sende de ki;